PRODUSE BIO, ORGANICE, ECOLOGICE SAU NATURALE ?

Exista multi „specialisti” cu foarte multe pareri in privinta clasificarii si utilizarii termenilor pentru produsele alimentare si nealimentare sanatoase certificate.
Noi preferam sa adoptam urmatoarea explicatie cu privire la acesti termeni.
Termenul „bio” se utilizeaza in special in spatiul franco-german: agriculture biologique.
Termenul „organic” reprezinta acelasi lucru dar se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitorul de limba engleza): organic food, organic milk, organic expo, etc.
Termenul „eco” se utilizeaza in spatiul francofon: ecologique si a fost adoptat oficial si in Romania, unde pe sigla de certificare a Ministerului Agriculturii, scrie „agricultura ecologica” si defineste un produs „bio” sau „organic”:

In privinta termenului „natural” acesta, din punct de vedere legal, nu reprezinta nimic. Orice produs poate fi natural fara sa indeplineasca toate conditiile pentru a fi si ecologic.
În sens general, produsele bio/ecologice/organice sunt acele produse realizate fără utilizarea substanţelor chimice de sinteza, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător.
În mod uzual, se numesc produse bio/ecologice/organice acele produse certificate în acest sens de un organism de certificare.
În Uniunea Europeană, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege şi este interzisă utilizarea abuzivă a cuvintelor: „bio”, „ecologic” sau „organic”. Pentru produsele certificate bio au fost stabilite sigle distincte in toate statele europene, uşor de recunoscut de către consumatori. Printre aceste sigle naţionale se numără:

Sigla Uniunii Europene este obligatorie din iulie 2010 si este utilizata pe o perioada de tranzitie impreuna cu cea a statelor nationale unde a fost certificat produsul. În Romania, procesul de certificare este supravegheat de autorităţile statului, prin intermediul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale iar legislatia si organele de certificare pot fi descarcate de pe website-ul ministerului.
Din perspectiva legală, certificarea bio este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: seminţe, carne, mâncare procesată, lactate etc. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un produs pentru a fi certificat bio, diferă de la o ţară la alta, însă există un set comun de reguli generale în toată lumea:
– Este interzisă, cu mici excepţii, utilizarea substanţelor chimice artificiale (chimicale de sinteza), cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
– Este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic;
– Este interzisă utilizarea iradierilor;
– Pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanţe chimice timp de mai mulţi ani înainte de a începe producţia organică;
– Producatorii certificaţi trebuie să ţină o evidenţă scrisă a operatiunilor de zi cu zi;
– Oricând pot avea loc inspecţii neanunţate ale organismelor de certificare sau ale autorităţilor.
De fiecare dată când este utilizată pe un produs, sigla ecologică a UE este insoţită de numărul de cod al organismului sau al autorităţii de control care a certificat producatorul .Formatul general al numărului de cod este AB-CDE-999, unde AB este codul ISO al ţării în care se efectuează controlul, CDE este un termen care face legatură cu producţia ecologică, precum „bio” sau org” sau „eco”, iar 999 este un număr de referinţă. Statele membre atribuie un număr de cod fiecărui organism şi fiecărei autorităţi de control al produselor ecologice, care au primit aprobarea de a-şi desfăşura activitatea pe teritoriul lor. Acest număr de cod ar trebui să se regăsească pe fiecare etichetă a unui produs ecologic. Codul este un semn că produsul pe care îl cumpăraţi a fost inspectat de organismul sau autoritatea de control, care garantează că a fost produs sau procesat în concordanţă cu cerinţele Regulamentului UE privind producţia ecologică. În ceea ce priveste produsele importate, menţionarea numărului de cod al organismului sau al autorităţii de control este obligatorie numai dacă este utilizată sigla ecologică a UE.
Certificarea bio pana la urma are rolul de a-i proteja pe consumatori, de a-i ajuta sa diferentieze usor produsele bio adevarate fata de cele care ar putea doar sa-i pacaleasca. Daca certificarea bio are in Anglia o vechime de peste 50 de ani iar in Franta de peste 25 de ani, reusind sa capete increderea cumparatorului, in Romania, cei cativa ani de existenta a certificarii nu a convins inca marea masa de cumparatori. Iata de ce, in realitaate, avem nevoie de o perioada de tranzitie pentru a ne informa, pentru a cunoaste, pentru a invata si nu in ultimul rand pentru a experimenta alimente sanatoase si certificate si produse bio pe care sa le comparam cu ce am utilizat pana acum si sa tragem concluzii.

Surse de informare:
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – http://www.madr.ro/
Website-ul Comisiei Europene dedicat Agriculturii Ecologice – http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro
Organismul de Certificare BDIH (GE) – http://www.bdih.de/
Organismul de Certificare Soil Association (EN) – http://www.soilassociation.org/
Organismul de Certificare Ecocert (FR) – http://www.ecocert.com/
Organismul de Certificare Cosmebio (FR) – http://www.cosmebio.org/
Organismul de Certificare Biogarantie (FR) – http://www.bioforum.be/
Organismul de Certificare AIAB-ICEA (IT) – http://www.icea.info/
Website-ul creat de organismele de certificare din UE pentru implementarea unui standard comun (EN) – http://www.cosmos-standard.org/
Organic Monitor (EN) – http://www.organicmonitor.com/
Organismul de certificare din Australia (EN) – http://www.australianorganic.com.au/
My Organic Story (EN) – http://organicstory.wordpress.com/
The Hypocrisy of Organic Farmers (EN) – http://www.agbioworld.org/biotech-info/articles/biotech-art/hypocrisy.html

Acest articol a fost publicat în Viata Bio și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la PRODUSE BIO, ORGANICE, ECOLOGICE SAU NATURALE ?

 1. biaskitchen zice:

  „Noi suntem ceea ce mâncăm” spune un vechi proverb .
  Starea noastra de sănătate, fizică şi mentală depinde de alimentele pe care le mâncam şi de modul în care le preparam. Calitatea alimentelor ar trebui sa reprezinte o caracteristica de baza care sa determine valoarea lor si acceptabilitatea de catre consumatori .Ce inseamna calitatea alimentelor ? În primul rind siguranţă alimentara adica lipsa toxinelor sau a oricaror altor substante care dauneaza sanatatii .Apoi trebuie sa avem in vedere valoarea nutritiva si proprietatile functionale
  Mi-a placut articolul , foarte bine documentat!

  Apreciază

 2. Pingback: Produse bio organice ecologice sau naturale | mypassioniscooking

 3. Pingback: Povestea de succes a slabitului sanatos | biovivoblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s