Tu stii ce mananci?

Ce intelegem prin BIO?

Pentru ca am definit clar intr-un articol precedent faptul ca termenii BIO, ECOLOGIC sau ORGANIC reprezinta acelasi lucru, in cele ce urmeaza vom folosi toti acesti termeni, cu acelasi sens, numai pentru produsele certificate, in opozitie cu acele produse CONVENTIONALE sau chiar cu cele NATURALE , ce nu sunt declarate certificate.
Conform standardelor europene de productie pentru agricultura ecologica sunt 4 cerinte principale care trebuiesc respectate: calitatea produselor, impactul asupra mediului, lipsa organismelor modificate genetic si garantia sistemului de control si certificare.
De fapt siguranta igienico –sanitara, continutul nutritional si calitatile organoleptice ale alimentelor, sunt cerinte pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le avem cu privire la alimentele cu care ne hranim. Produsele bio indeplinesc toate aceste cerinte. Mai multe studii de specialitate arata ca valoarea nutritiva a produselor bio este mai mare decat a produselor conventionale.
Rezultatele experimentale au aratat ca produsele bio au aproximativ 25% mai multa masa comparativ cu produsele conventionale, care in plus au un sfert din masa mai multa apa, in greutate egala. Acest lucru trebuie luat in considerare la evaluarea preturilor, deoarece produsele agro-industriale conventionale, cel puțin in parte, contin mai multa apa si prin urmare este normal sa platim mai scump un produs bio.
Alte rezultate experimentale au aratat (la materie uscata egala) ca produsele bio au aproximativ 33% mai mult din vitamina C, 20% mai multe proteine și carbohidrati, 15% mai mult potasiu și procente și mai mari de calciu, fosfor, fier, mangan, cupru, etc;
Rezultatele experimentale au aratat ca in produsele bio sunt in principal prezente acele oligoelemente care s-au dovedit de o importanta extraordinara pentru prevenirea multor boli . Un produs de la agricultura conventionala este foarte deficitar in oligoelemente, pentru ca ingrasamintele pe bază de potasiu, fosfor și azot inhibă absorbtia de alte minerale.

Tu stii ce mananci?

Sa stii ce mananci inseamna cunoasterea in linii esentiale cum un produs alimentar este produs in toate etapele sale, din campul de cultivare pana la punctul de vanzare. Acest lucru este posibil doar in cazul produselor bio deoarece in cazul acestor produse se respecta două conditii necesare: exista un set de reguli pentru productie si distributia de produse alimentare bio si exista mai mute organisme independente care controleaza aplicarea normelor şi certifica acest lucru pentru consumatori. Pe scurt agricultorul certificat bio este obligat sa tina o evidenta scrisa stricta a tuturor operatiilor realizate la cultura sa declarata bio. Aceleasi obligatii le au si firmele ce proceseaza produsele agricole bio in cazul in care sunt certificate.
Aceasta este ceea ce se intampla pentru produsele bio, prin aplicarea Regulamentului (CEE) 2092/91, printr-o activitate de control, care implica atat procesul de productie cat si produsul final de la ferma . Sistemul este cu siguranta sensibil la imbunatatire si astazi la mai mult de douazeci de ani de la inceputul aplicarii sale, este supus unui proces de revizuire. Faptul ca se mai descopera uneori prin Germania sau Italia cate o firma certificata bio care nu respecta procedurile, confirma ca organismele de control din tarile respective isi fac datoria si ca acolo nu functioneaza sistemul foarte bine cunoscut la noi in tara de a da „ciubuc” inspectorului ce te controleaza. Cu toate acestea sau mai bine spus tocmai pentru aceste motive, produsele bio ofera cele mai multe garantii in ceea ce priveste siguranta alimentelor.

Ce inseamna agricultura ecologica?
Agricultura ecologica inseamna folosirea acelor metode de cultivare si reproducere care permit numai utilizarea de substante naturale.

Prin agricultura ecologica se dezvolta acele metode de productie care evita supra exploatarea resurselor naturale, in special a solului, apei si aerului. Pentru a pastra fertilitatea naturala a solului, producatorii ecologici folosesc numai materiale organice si tehnici agricole care sa nu permita exploatarea intensiva. In ceea ce priveste cresterea animalelor, fermele trebuie sa asigure spatii mari in asa fel incat animalele sa pasca si sa se poata deplasa in mod liber. Animalele se hranesc cu iarba si furaje ecologice, nu iau antibiotice, hormoni sau alte substante care sa stimuleze in mod artificial cresterea si productia de lapte.
In agricultura ecologica nu se utilizeaza substante chimice sintetice: ingrasaminte, erbicide, fungicide, pesticide. Apararea culturilor impotriva daunatorilor se face prin selectarea si cultivarea speciilor rezistente la boli si folosirea tehnicilor de cultivare adecvate cum ar fi rotatia culturilor (nu se cultiva aceeasi planta consecutiv pe acelasi teren pentru a impiedica daunatorilor sa se aclimatizeze si pentru o exploatare mai putin intensa a elementelor nutritive din sol); plantarea de garduri vii si copaci care ofera ospitalitate pradatorilor naturali ai daunatorilor si actioneaza si ca o bariera fizica la posibila poluare externa;
In caz de ncesitate, protectia culturilor se face cu substante naturale din plante, animale sau minerale: extracte din plante, insecte benefice care se hranesc cu daunatori, minerale naturale pentru a corecta proprietatile chimice ale solului. In cazul in care este necesar sa se intervina pentru protectia culturilor de daunatori, fermierii pot apela numai la substante de origine naturala autorizate in mod expres si detaliat in Regulamentul European (asa –numita „lista pozitiva”).
Animalele trebuie sa fie hranite cu produse vegetale organice in functie de nevoile lor, preferabil produse in aceeasi ferma sau in zona in care se afla ferma. Cresterea de animale cu metode ecologice este strans legata de teren astfel incat numarul de animale crescute este in legatura directa cu suprafata de teren disponibila.
In fermele ecologice este interzisa utilizarea de rase obtinute prin manipulare genetica, sunt interzise transplantul de embrioni si utilizarea hormonilor pentru reglementarea ovulatiei. Este indicat sa se foloseasca rasele indigene , care sunt adaptate la conditiile locale de mediu si rezistente la boli. Pentru fiecare specie si categorie de animale Regulamentul CE defineste spatiul minim care trebuie sa fie disponibil atat in interior cat si in aer liber. Dieta trebuie sa fie in conformitate cu cerintele nutritionale ale animalelor iar 100% din hrana trebuie sa fie organic certificata. Este interzisa folosirea de stimulente biologice de crestere, stimulente pentru pofta de mancare, conservanti, coloranti , uree, subproduse de origine animala (faina de peste sau reziduuri de sacrificare).
Ce inseamna a cunoaste ce mananci ?
Parintii si bunicii nostri, evident ca nu aveau cunostintele de astazi cu privire la alimentele pe care le foloseau dar in acelasi timp nici marea industrie alimentara nu avea dezvoltarea de astazi. Rezultatele cercetarilor facute asupra impactului negativ pe care aceasta alimentatie dezvoltata de marea industrie alimentara sunt cunoscute de cca. 25 de ani dar interesele marilor concerne alimentare cu ramificatii puternice in guvernele din intreaga lume au blocat in mod constant difuzarea lor in marea masa a consumatorilor. Astazi datorita internetului si a libertatii cuvantului, marea masa a consumatorilor are acces la toate aceste informatii. Prin urmare nu avem nici o scuza in a nu cunoaste adevarul despre alimentele cu care ne hranim. Este numai o problema de alegere intre a trai sanatos sau nu. Prin a cunoaste ce mananci inseamna a cunoaste cum traiesti si nu intamplator a fost emis dictonul „Esti ceea ce mananci”.

Surse de informare:
http://www.aiab.it
http://www.mednat.org

Acest articol a fost publicat în Viata Bio și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Tu stii ce mananci?

  1. Pingback: Tu stii ce mananci ? | mypassioniscooking

  2. caraculacu zice:

    Interesant, dar sunt si foarte utile precizarile facute. Cred ca ar fi bine sa faceti si o lista a produselor Bio cit de cit disponibile pe piata. Eventual unde. Va voi citi cu placere in continuare. Mult succes.

    Apreciază

    • Biovivo zice:

      Multumim pentru sugestiile facute. In general, in Romania, produsele BIO provin din tarile Uniunii Europene. Precizam in articolul „Produse bio, organice, ecologice sau naturale”, (https://biovivoblog.wordpress.com/2013/09/06/produse-bio-organice-ecologice-sau-naturale/ ), faptul ca din 2010 , la toate produsele certificate BIO, pe ambalajul produsului, este aplicata atat sigla organismului de certificare, cat si sigla UE (frunza din stele, pe fond verde). Asa se pot identifica in magazine, inclusiv in supermarketuri, produsele BIO, care au in ultima perioada o crestere exponentiala al interesului in randul populatiei din toata lumea. Noi avem convingerea ca aceste produse vor constitui in viitor majoritate produselor alimentare utilizate de populatie, inclusiv in Romania. Avem confirmarea acestei afirmatii prin targurile de specialitate la care participam si care sunt in crestere de la un an la altul .
      BIO VIVO

      Apreciază

  3. Pingback: Povestea de succes a slabitului sanatos | biovivoblog

Lasă un răspuns către caraculacu Anulează răspunsul