Tarta Tatin cu Dovleac Bio Vegana

Dovleacul, originar din America de Sud si adus in Europa inca de la sfarsitul secolului XVI, este un „superaliment”  delicios si in acelasi timp  furnizeaza si un numar mare de vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul de dovleac previne cancerul – datorita continutului de antioxidanti puternici, ajuta la scaderea glicemiei, este benefic pentru sistemul imunitar, continutul sau bogat in fibre ducand si la scaderea nivelului colesterolului.

Dovleac Bio

Deoarece mai este ceva timp pina la Halloween si pentru ca Zana cea Buna, nasa Cenusaresei, nu a venit si la noi cu bagheta magica ca sa ne transforme dovleacul pe care tocmai l-am cules din gradina bio, intr-o caleasca fermecata (spre dezamagirea  noastra), ne-am gandit sa transformam acest frumos dovleac intr-o minutata tarta Tatin bio vegana cu  dovleac.

Tarta Tatin, faimoasa in intreaga lume, gustoasa pe masura faimei, simplu de preparat, ce poti sa-ti doresti mai mult? Creata pentru prima data accidental, de catre o bucatareasa suprasolicitata, care se apucase sa faca o placinta cu mere traditionala si cand a constatat ca a uitat sa puna aluatul a incercat sa salveze placinta adaugand aluatul deasupra merelor deja caramelizate. Creata din greseala sau din geniul unui bucatar, probabil cea mai celebra tarta cu mere, este in acelasi timp delicioasa si rafinata. Pentru ca noi apreciem dovleacul ne-am gandit sa inlocuim merele din aceasta tarta faimoasa cu dovleacul. Si pentru ca unii dintre noi sunt vegani, astazi va prezentam varianta vegana a acestei tarte.

Pentru aluat avem nevoie de: 450 grame faina integrala bio, 150 grame smantana vegetala bio, 200 grame unt de arahide bio, 100 grame lapte de soia bio, 50 grame zahar brut bio. Din cantitatile mentionate rezulta un aluat pentru trei tarte cu diametrul de 24 cm.

Ingrediente pentru blatul de tarta

Pentru umplutura: 1400  grame dovleac bio.

Pentru sos: 2 lingurite miere bio, 1/2 lingurita scortisoara bio.

Mai avem nevoie de unt de arahide pentru uns tava de copt si 50 grame zahar pentru caramelizat dovleacul.

Punem dovleacul in cuptor si il coacem la abur la temperatura scazuta (40 grade) timp de 30 minute.

Coacem dovleacul la abur

In timp ce se coace dovleacul ne apucam sa pregatim aluatul.

Punem  faina pe o planseta, facem o scobitura in care turnam smantana, laptele  amestecat cu zahar si untul. Framantam  bine pana obtinem un aluat care se desprinde usor de pe mana (daca ai un robot care mixeaza aluaturi este si mai simplu, punem toate ingredientele in robot si mixam!). Pana pregatim dovleacul pastram aluatul la frigider.

Ungem cu unt tava de copt, presaram zaharul si punem tava in cuptorul incins unde o tinem 5 minute pentru caramelizarea zaharului.

Ungem tava cu unt si presaram cu zahar

Taiem dovleacul copt la abur in bucatele mici, in forma de felie de mar sau triunghiuri si asezam feliile de dovleac in tava de copt in care am caramelizat zaharul, in asa fel incat sa nu ramana spatii libere pe fundul tavii.

Asezam feliile de dovleac in tava in care am caramelizat zaharul

Punem tava cu feliile de dovleac in cuptorul incalzit la 160 grade si coacem 10 minute.

Coacem feliile de dovleac

Impartim aluatul pregatit in 3 bucati egale (dupa cum am precizat ingredientele mentionate pentru aluat sunt pt 3 tarte) si intindem o foaie de aluat cu sucitorul si o punem peste feliile de dovleac.

Intindem o foie de aluat cu sucitorul

Punem foaie de aluat peste feliile de dovleac

Taiem marginile aluatului

Intepam din loc in loc aluatul cu o furculita. Punem tava la cuptor si coacem 30 minute la 160 grade.

Se scoate tarta din cuptor şi  se lasa sa se raceasca apoi desprindem marginile cu un cutit. Acoperim cu un platou mai mare decat tava de copt si intoarcem cu o miscare rapida avand grija sa nu curga caramelul pe noi. Tarta se va desprinde si se va aseza pe platou.

Rasturnam tarta

Ornam cu un sos sanatos din miere si scortisoara, amestecand 2 lingurite de miere cu 1/2 lingurita de scortisoara, imbinand calitatile exceptionale ale mierii cu proprietatile terapeutice ale scortisoarei.

Sos caramel din miere si scortisoara

Va dorim Pofta Buna!

Galerie | Acest articol a fost publicat în Desert, Retete și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Tarta Tatin cu Dovleac Bio Vegana

  1. Organic choices in my life spune:

    Reblogged this on Choices in my life.

    Apreciază

  2. Biovivo spune:

    Minunata si sanatoasa!

    Apreciază

  3. filme online spune:

    Acest articol trebuie citit de toata lumea! Felicitari!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s