Intalnirea dintre corp si spirit – noua biologie a zilelor noastre – partea I-a

De cand biologii adepti ai curentului „New Age”, au contestat vechile principii  ce calauzesc genetica si epigenetica, putem spune ca „noua biologie” s-a integrat definitiv in  „noua spiritualitate”. Bruce Lipton, celebrul cercetator biolog american, a identificat trei presupuneri false utilizate de stiinta in biologia clasica:

 1. 1.      Mecanica clasica a lui Newton sta la baza descrierii proceselor biologice

Folosirea mecanicii lui Newton in descrierea proceselor biologice presupune ca universul este o masina formata din parti componente ce pot fi studiate si analizate separat. Aceasta eroare de interpretare a biologiei a facut ca si medicina sa se ocupe numai de parti componente ale corpului si sa ignore total energia ca factor implicat in aparitia bolilor si in vindecarea lor.

 1. 2.      Genele controleaza si determina exprimarea biologica

Genele contin intradevar caracteristicile celor doi parteneri, tatal si mama, pot contine programele tuturor bolilor de cancer, diabet, etc dar genele nu devin active pana cand nu primesc un impuls energetic. Prin urmare genele nu controleaza exprimarea biologica, ci emitatorul care trimite impulsul de energie ce face posibila intrarea in functiune a genei respective.

 1. 3.      Darwinismul este responsabil de biodiversitate (teoria evolutiei)

Biodiversitatea este rezultatul schimbarii continue a mediului. Fiintele vii, oamenii prin energiile emise in mod continuu produc schimbarea mediului. Evolutia speciilor s-a produs
datorita adaptarii lor continue la mediul schimbator iar creatorul a fost emitatorul energiei ce a facut posibila schimbarea.

Vom incerca pe parcursul mai multor episoade sa explicam conceptul ce sta la baza noii biologii integrate in noua spiritualitate.

Corpul fizic uman este alcatuit din 50 – 70 trilioane de celule. Fiecare celula este alcatuita la randul ei dintr-un nucleu si o membrana si totusi are aceleasi functii de control ca si intregul corp, respectiv „creier”, „inima”, „plamani”, „ficat”. In nucleul celulei se gaseste gena. Materialul din care este facuta celula este proteina, care la randul ei este formata dintr-un lant de aminoacizi. Exista 20 de tipuri diferite de aminoacizi ce se asambleaza intre ei pentru a forma o proteina. Diferenta dintre proteine este secventa de asamblare a aminoacizilor in lant. Exista aminoacizi de sarcina pozitiva, ( + ) si aminoacizi de sarcina negativa, ( – ). Cei cu acelasi semn se atrag, exemplu minus cu minus sau plus cu plus iar cei cu semne contrare se resping, exemplu minus cu plus. Si acum atentie, cand apare un semnal, un impuls energetic cu sarcina minus ( – ) sau cu sarcina plus ( + ), proteina respectiva se modifica, adica aminoacizii din proteina se misca, isi schimba secventa de asamblare. Prin urmare viata materiala este miscarea proteinelor. Cand proteinele din corpul fizic nu se mai misca, nu mai exista viata in acel corp. Iar pentru a se misca in mod controlat va trebui sa existe si un centru de control. La prima vedere se poate spune ca nucleul ce contine gena este centrul de control dar daca se scoate din celula nucleul, aceasta va functiona in continuare la fel ca inainte. Deci gena nu controleaza celula, gena nu controleaza nimic, ea este numai un executant. Mitul despre genele care controleaza celula a fost generat de interpretarea gresita a termenilor utilizati de cercetatori „corelatie” si „cauzalitate”. De exemplu cand a fost descoperita o gena care este corelata cu obezitatea, interpretarea eronata aparuta in public a fost ca s-a descoperit o gena care cauzeaza obezitatea. Exista chiar un exemplu clasic in acest sens si anume intr-o publicatie aparuta in Statele Unite ale Americii se facea afirmatia, corecta, ca a fost descoperita o gena corelata cu cancerul. Apoi tot in acelasi articol se specifica in continuare o afirmatie incorecta ca aceasta gena cauzeaza cancerul. Autorul articolului nu a sesizat nuanta intre cei doi termeni. Mass media dornica de cat mai mare audienta a preluat informatia sub forma „gena care cauzeaza obezitatea” ca pe o stire de senzatie.  Genele au potential, ele nu cauzeaza nimic, pentru a cauza trebuiesc activate. Este insa necesara o precizare si anume ca un om de stiinta poate crea o ipoteza care trebuie apoi experimentata, testata, analizata. Ipoteza nu este un adevar ea este doar o sugestie. In 1953 cand Watson si Crick au descoperit secretul codului ADN a fost emisa ipoteza ca genele controleaza biologia. In  1990, dupa 37 de ani de analize, experimente si testari realizate, H.F.Nijhout, afirma adevarul, si anume, pentru ca o gena sa produca efect, un semnal din mediul inconjurator activeaza exprimarea acestei gene si nu o proprietate din interiorul ei. Formularea originala o redam mai jos:

„ When a gene product is nedeed, a signal from its enviromment, not an emergent property of the gene itself, activates expression of that gene”

Asta inseamna ca gena este proiectul, planul de detaliu, matricea, tiparul, putem spune oricum dar in esenta este doar o informatie. Ideea este ca aceasta informatie pentru a fi citita, pentru a fi activata, are nevoie de un semnal din mediul inconjurator.  Informatia din gena se gaseste in cromozomi, ADN-ul din nucleul celulei, proveniti din cele doua surse, tatal si mama, unde avem stocate doua „seturi de programe”. Dar acesti cromozomi reprezinta numai jumatate din nucleu, cealalta jumatate fiind o membrana din proteina denumita „proteina regulatoare”, ce inconjoara ADN-ul ca un manson. Pentru a fi citit ADN-ul, trebuie dat la o parte mansonul. Semnalul extern, vine in contact mai intai cu  membrana proteica a celulei, formata din „receptori” si „antene”, prin care poate sa vada semnalele, precum si din canale receptoare. Cand apare un semnal admisibil, de exemplu glucoza, se da semnalul de deschidere a canalului receptor pentru a lasa sa patrunda glucoza in celula. Prin urmare semnalul receptionat de antena, intra in celula, aceasta il analizeaza si da comanda la canalul receptor sa se deschida sau sa stea inchis. Purtatorii de informatie ai corpului fizic sunt moleculele si daca este nevoie de o noua informatie, corpul fizic creeaza o noua molecula din nutrientii existenti in organism. Pe asta se bazeaza si industria farmaceutica, care ne bombardeaza cu medicamente, de fapt ne bombardeaza cu  molecule create in mod artificial  prin sinteza industriala, molecule ce emit semnalele necesare patrunderi in celulele noastre. Prin urmare nu ADN-ul este cel ce controleaza, ci semnalul extern , care da la o parte „mansonul”, proteina regulatoare.

SEMNAL EXTERN – PROTEINA REGULATOARE – ADN – MODIFICARE PROTEINA

Dar pentru celululele umane, mediul inconjurator, este format atat din ceea ce exista in corpul fizic, cat si din ceea ce exista in corpul subtil, partea energetica a omului, aura, care este in contact permanent cu energia universului. Prin urmare semnalele externe nu vin numai prin moleculele corpului fizic, ca de exemplu molecula de glucoza, ci si prin impulsurile energetice ale corpului subtil. Semnalele existente in mediul inconjurator, indiferent ca vin de la corpul fizic sau de la corpul subtil, determina un anumit comportament al celulei. Atat senzatiile fizice cat si impulsurile energetice creaza o perceptie particulara. Perceptia reprezinta constientizarea mediului inconjurator si este responsabila de controlarea celulei. Perceptiile se pot transforma in credinte, chiar daca nu intotdeauna, ele, reprezinta adevarul.

Continuarea in episodul viitor!

BIO VIVO

Acest articol a fost publicat în Viata spirituala și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Intalnirea dintre corp si spirit – noua biologie a zilelor noastre – partea I-a

 1. Radu Calin zice:

  Apa este formata din doua molecule de hidrogen si una de oxigen…dar nu este suficient pentru ca aceasta sa se manifeste, mai este nevoie de o „prezenta”, de prezenta energiei electrice.
  Tot astfel intregul ansamblu, intregul sistem din care este alcatuit minunatul nostru corp fizic, nu ar avea nici un rost, ar fi nefunctional in lipsa …PREZENTEI acelei energii dadatoare de viata, acelei energi pe care ochiul nu o vede, dar datorita careia ochiul poate sa vada, pe care urechea nu o aude , dar datorita careia urechea poate sa auda, pe care mintea nu o gandeste, dar datorita careia mintea poate sa gandeasca…
  Aceasta ”energie” dedatoare de viata, aceasta „prezenta” integratoare, vesnica , este…ALFA si OMEGA existentei. Desigur, explicatile ”logice”, stiintifice sunt binevenite pentru cei care nu cred decat pe „pipaite”, care trebuie sa „simta” cu abilitatile simturilor, precum biblicul Toma…necredinciosul, pentru a crede.
  Pentru cine simte „prezenta”…explicatile sunt circumstantiale.
  Ma bucur ca traim intr-o epoca in care descoperirile stiintifice incep sa-si schimbe sensul, ca stiinta patrunde in tainele vietii, nu numai in tainele distrugerii ei, in tainele interioritatii. Pana nu demult marile descoperiri stiintifice, unele gasindu-si aplicabilitatea in mod conjunctural si in folosul oamenilor, aveau un caracter militar, preponderent distructiv.
  Este momentul ca stiinta si religiozitatea ca sentimet…sa-si dea mana, sa faca pace. Este primul pas , dar nu si ultimul in vederea „impacarii” Universale. Pasul urmator este „aplecarea” noastra spre intelegerea acestui demers stiintifico-religios.

  Apreciază

  • Biovivo zice:

   Multumesc pentru precizarile tale perfect adevarate. Calea pe care o alege fiecare pentru a ajunge sa simta PREZENTA energiei sale, ce face posibila viata, este diferita pentru fiecare. Unii dintre noi mai avem de parcurs multe vieti pana sa ajungem sa simtim aceasta PREZENTA. Cum cei mai multi suntem „educati” prin dezvoltarea inteligentei logice, calea catre adevar va parcurge mai usor traseul ce incepe prin CUNOASTERE ca apoi sa continue cu EXPERIMENTAREA pentru a ajunge in final la a stii CEEA CE SUNTEM.Din fericire „preotii” noii spiritualitati de astazi poarta halate albe de laborator si nu pe cele negre ale religiilor dogmatice. „Crede si nu cerceta” se adreseaza fie „evoluatilor” fie „ignorantilor”. Dar astazi exista o mare „categorie de mijloc” ce isi cauta in permanenta calea. Pentru ei, „preotii” in halate albe de laborator, transmit semnalele ce lumineaza traseul de urmat, pentru ca toti suntem parte divina din UNIVERS.

   Apreciază

 2. Ileana zice:

  In noaptea sfanta de Craciun lasa deoparte grijile si supararile. Deschide-ti inima si primeste un strop din binecuvantarea care se revarsa peste lume in aceasta noapte!

  Fie ca sarbatorile de anul acesta sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire. Iar Mosul sa va aduca cele mai dorite si neasteptate cadouri voua si celor apropiati.
  Craciun fericit!

  Apreciază

 3. Pingback: Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (VI) | biovivoblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s