Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (II)

Daca in partea I-a am vorbit despre legatura corpului fizic cu cele subtile si legatura lor cu universul, in continuare vom detalia functiile creierelor subtile, a mintii treimice, dupa care vom continua cu abordarea psihicul in sine, plecand de la modelul propus de psihologul Razvan Petre.
Creierul eteric se ocupa cu sustinerea vietii biologice si cu relationarea senzoriomotorie a organismului cu mediul fizic extern, precum si cu cel intern, al organismului. Activitatea sa se regaseste in activitatea sistemului nervos. In acelasi timp, creierul eteric face legatura organismului fizic cu creierul astral, care are o vibratie mult superioara corpului fizic, motiv pentru care corpul fizic si cel astral nu pot comunica direct.
Creierul astral preia, concepe si prelucreaza gandurile sub forma de imagini si afecte (starile afective), aici se produce imaginatia si reprezentarile mentale. Corpul astral, in care este pozitionat creierul astral, stocheaza toate ideo-afectele, insotite sau nu de starile emotionale, venite din afara sau elaborate de psihic, sub forma de campuri energetice cu diverse culori si sunete astrale, care in esoterism se mai numesc si forme-dorinte. De acea corpul astral mai poarta si denumirea de corp emotional. Atunci cand ideile afective sunt insotite si de emotii, ele au o vibratie mai ridicata si devin mai puternice. Creierul astral, face legatura cu vibratia ridicata a creierului mental.
Creierul mentalo-cauzal prelucreaza ideile abstracte, sub forma raţionamentelor, a gandirii logico-abstracte. Aici sunt stocate toate gandurile, ce sunt tot aglomerari de particule energetice. Toate ideile abstracte iau aici forme simbolice, numite „forme-gand” cu care opereaza creierul mental. De
remarcat insa ca toate aceste formegand ale creierului mental au o corespondenta emotionala in creierul astralo-emotional, respectiv in corpul astralo-emotional. Orice formegand isi lasa emotiile in corpul emotional pentru a fi prelucrate.

La definirea psihicului in sine, se ajunge, definind elementele subtile, componente ale acestui camp energetic, respectiv Constiinta, Mintea si Subconstientul.
CONSTIINTA este o structura energetica superioara si se defineste ca fiind un sistem material subtil, alcatuit din trei elemente, EU, VOINTA si ATENTIA, considerate ca functii (ca in psihologie), cat si ca subsisteme distincte de intreg, intre care exista anumite relatii de subordonare. Precizam ca prin „sistem material subtil” sau prin „substanta subtila” actuala viziune a stiintei, prin care totul este energie (vezi Teoria Stringurilor), intelegem, un sistem format din campuri energetice cu vibratii superioare vibratiei materiei fizice, motiv pentru care nu pot fi percepute cu sistemele senzoriale uzuale, specifice corpului uman. In modelul de constiinta prezentat, EU-l, creeaza intentia, VOINTA, pune in fapt aceasta intentie, dinamizand structurile inferioare, ATENTIA, informeaza despre functionarea structurilor inferioare. CONSTIINTA fara ATENTIE este de neconceput. VOINTA poate orienta si mobiliza ATENTIA la cererea EU-lui. Nu exista un EU mai mult sau mai putin inteligent sau unul dependent de alcool, aceste atribute apartin Mintii sau Subconstientului. Mecanismele psihice generale ale vointei sau atentiei isi au sediul in Constiinta, dar manifestarea lor concreta depinde si de calitatile psihice variabile, de dispozitiile de moment sau de tulburarile de personalitate. Daca Eu-l este centrul din Constiinta, ce declanseaza activitatea Constiintei , atunci ce este Egoul si cum se formeaza el ? Corpul fizic, cand se naste, vine dintr-un mediu in care primea tot ce avea nevoie, facand parte din corpul mamei sale. Deodata se simte agresat si deconectat de la sursele fizice ale corpului sau. Dar energetic este inca in legatura cu mama sa si va fi mult timp pe parcursul vietii sale pamantene. De fapt exista o comunicare energetica intre celulele sale, din noul corp fizic si celulele sale, ramase in corpul fizic al mamei sale. Faptul ca simte agresiunea deconectarii de corpul fizic al mamei sale si incepe sa planga imediat, dupa nastere, este dovada ca psihicul lui exista. Crearea psihicului incepe odata cu fatul, prin informatiile primite pe cale energetica de la parintii sai si de la toti cei aflati in jurul mamei sale in perioada natalitatii. Mediul in care mama si-a petrecut perioada natala este responsabil de „calitatea” psihicului copilului. Definitivarea formarii psihicului, este insa un proces de durata, care continua mult dupa nastere. Imediat dupa nastere, copilul este pur si simplu constient de mama sa si de ce simte ea despre el. Ea il imbratiseaza, il saruta, ii zambeste, se bucura, il iubeste si emite numai energii pozitive in jurul ei. Prin ingrijire, apreciere, dragoste, el simte ca are o semnificatie, ce reprezinta ceva bun. Se naste astfel in el un centru, se naste un Eu. Dar acest Eu este ceva reflectat, el stie ce cred altii despre el, nu stie cine este, dar crede ca acesta este Eu. Acest centru nu este fiinta sa, este un centru fals al fiitei sale. Acesta este Egoul.

constiinta

 

 

 

 

 

 

Mintea se defineste ca fiind un sistem subtil format din trei campuri energetice principale: elaborarile psiho-mentale (manas in sanscrita), adica formarea si prelucrarea de formegand, aici se produce rationamentul, structurile senzorio-motorii (indriyas in sanscrita), adica, initierea comenzilor, in baza prelucrarii structurilor superioare subtile ale intregului sistem senzorial uman, incepand cu vederea, auzul, mirosul, gustul si pipaitul si terminand cu sistemul nervos central, la care se adauga campul energetic al perceptiilor, reflectarea subiectiva, superioara senzatiilor, a tuturor faptelor, obiectelor și fenomenelor din realitatea obiectivă, care acționează direct asupra organelor de simț. Faptul că Mintea si Constiinta sunt doua elemente distincte ale psihicului, se poate verifica simplu, prin urmatorul experiment: Daca sunteti o persoana, ce nu practica meditatia, incercati sa nu va ganditi la nimic timp de un minut. Veti vedea ca simpla dorinta constienta nu este de ajuns, din cauza ca Mintea va continua sa produca ganduri, in ciuda eforturilor dumneavoastra de a o linisti. Acest experiment simplu ne arata ca Mintea nu este acelasi lucru cu Constiinta si ca ideile produse de Minte sunt prezentate Constiintei, care ia act de ele, dar nu le poate impiedica sa apara in permanentă (in cazul obisnuit al persoanelor neantrenate prin meditatie), ci cel mult poate orienta fluxul gandirii catre un subiect sau altul. Memoria este o anexa indispensabila a Mintii si a Constiintei, fiind o formatiune energetica, pozitionata tot in corpul subtil. Intre Minte si Constiinta mai exista insa un sistem intermediar subtil, o alta formatiune energetica, numita preconstiinta. Aceasta este un material subtil care are rolul de a proteja Constiinta de impulsuri neconvenite pe care „agresivitatea” mintii le trimite. In ea regasim multe dintre functiile subconstientului (sau ale inconstientului din psihologie). Preconstiinta contine acte reflexe si conditionari mai complexe, conexiuni intre informatiile arhivate in memorie. Constiinta este polul liberului-arbitru, iar
Preconstiinta este polul determinismului in fiinta umana (prin care toata cunoasterea umana este determinata in mod cauzal de evenimentele anterioare).Figurativ se poate spune ca Preconstiinta este o anticamera a Subconstientului cel care stocheaza toate evenimentele anterioare ale fiintei umane. Aceasta formatiune subtila, Subconstientul, o vom analiza intr-o prezentare separata, fiind un subiect foarte complex, de o importanta majora asupra evolutiei lumesti si care a generat multe scrieri ale ganditorilor din toate timpurile. In opinia noastra, pentru a simplifica modelul propus de Razvan Petre, vom ingloba in Subconstient atat Memoria cat si Preconnstiinta, facilitand astfel intelegerea si de catre cei ce nu au cunostinte specifice psihologiei. Astfel componentele Psihicului , Constiintei si a Mintii, se prezinta astfel:
Psihic = Constiinta + Minte + Subconstient
Constiinta = Eu + Vointa + Atentie
Minte = Elaborari + Comenzi + Perceptii
Psihicul este pozitionat in zonele superioare vibrational, ale corpului subtil eteric, ce inconjoara intregul corp fizic. Zonele inferioare vibrational, sunt destinate realizarii legaturilor directe cu toate organele functionale ale corpului fizic. Asa cum spuneam corpul eteric este interfata intre fizic si celelalte corpuri subtile ale omului, cu vibratii mai ridicate. Constiinta, este pe un nivel mai rafinat decat mintea, cu o vibratie mai ridicata. Constiinta cunoaste lumea prin intermediul Mintii. In acelasi timp, Constiinta, transforma mediul inconjurator, tot prin intermediul Mintii.

Vom continua prezentarea, in partea III-a. Urmariti „Viata Spirituala” pe blogul nostru!

Cu multa iubire
BIO VIVO

Acest articol a fost publicat în Viata spirituala și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (II)

 1. vasile zice:

  Foarte interesantdar, destul de complicat pentru cineva care nu este initiat. Un sfarsit de saptamana minunat.

  Apreciază

 2. vasile zice:

  Sa ai o primavara minunata plina de inspiratie, cu liniste si armonie sufleteasca. LA MULTI ANI! Cu stima,

  Apreciază

 3. Biovivo zice:

  Vasile
  Cunoasterea psihicului este un demers facil fiecaruia dintre noi. Nu este neaparat necesar sa avem prea multe cunostinte de specialitate. Daca ne analizam, mai profund, in interiorul nostru este imposibil sa nu ne punem intrebari existentiale. Vrand nevrand, ajungem la psihic. Personal, am citit multe studii de specialitate si dupa ce m-am familiarizat cu ele, am constatat ca de fapt toate aceste concepte psihologice se pot spune si in cuvinte mult mai simple.Rigoarea omului de stiinta, il fac insa sa uzeze un limbaj academic, mai greu de inteles. Ceea ce publicam in articolele prezentate pe blog, este o sinteza simplificata a acestor studii de specialitate, utilizand un limbaj mai simplu Daca totusi simti nevoia unor clarificari suplimentare, este suficient sa trimiti o intrebare si voi raspunde cu multa bucurie.
  BIO VIVO

  Apreciază

 4. Foarte bun articol!

  Apreciază

  • Biovivo zice:

   Daniel, iti multumim pentru comentariul tau. Activitatea cu psihicul uman, pe care tu
   o desfasori prin munca specifica de recrutare, te face sa intelegi mai
   usor articolul nostru. Urmareste in continuare postarile despre acest
   subiect, pentru ca urmatoarele episoade vor fi din ce in ce mai
   interesante.
   BIO VIVO

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s