Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (V)

Din expunerile facute pana acum, rezulta ca omul este format din mai multe puncte de constientizare a realitatii, numite Constiinte de diferite nivele. Dar care este de fapt identitatea noastra unica? Suntem unul sau mai multi ? Raspunsul este deosebit de simplu „Suntem multiplii, adica toti la un loc”, iar integrarea multitudinii noastre este realizata de catre Spirit. Singura fiinta unica, singura identitate adevarata este Spiritul, pentru ca El este etern, supravietuind mortii. Identititatea Spiritului a fost data de Dumnezeu, singurul creator de spirite. Celelalte trei identitati, sunt reflectari efemere, dar reale, ale Spiritului. Corpul treimic, condus de Constiinta treimica, exista doar pe perioada incarnarii, dezintegrandu-se, o parte in regnul mineral (corpul fizic) si o parte in Perispiritul ce insoteste Spiritul (corpul subtil). Toate reflectiile noastre, din astral si mentalo-cauzal, care au beneficiat, prin intermediul corpului eteric, de informatiile importante, receptate de la corpul fizic si din mediul exterior, se regasesc in Perispirit, adica in invelisul exterior al Spiritului. Prin urmare, Noi, in calitate de Constiinta fizica ( preferam denumirea fizico-eterica), nu suntem rupti de Spirit, avem doar o frecventa inferioarea de vibratie a etericului fata de spiritual si de aceea nu avem acces la o viziune holistica asupra vietii. Pentru a accede la o astfel de intelegere globala asupra vietii este necesara o ridicare a frecventei vibratiei corpului nostru fizic si subtil. Ne simtim separati de spirit pentru ca ne aflam pe un nivel vibrational in care trebuie sa jucam rolul loctiitorului, fara sa stim cui tinem locul. In momentul in care reusim sa ne crestem vibratia, in mod sigur vom avea si constiinta Spiritului. Eul fizic este o parte din Spirit, deci are aceeaşi identitate cu EL şi cu celelalte Euri (astral şi mentalo-cauzal). Eu+Eu+Eu=EU.

creatia spiritului de catre Dumnezeu

 

O explicatie intuitiva a genezei Constiintei, asa cum se prezinta in schita alaturata, ar fi ca din trei particule de Spirit si mai multe de Perispirit se generează cele trei Conştiinţe. La moarte, psihicul treimic insoteste Spiritul, care pleaca de langa cadavru catre lumi mai bune. Cu timpul, Mintea si Preconstiinta se dezintegreaza, in mare parte, in Perispirit, pastrand esentialul din ele. Constiinta se dezintegreaza si ea astfel: particulele de Atentie si Vointa raman atasate Perispiritului, iar Eu-l translateaza catre nucleul spiritual, reunindu-se cu Spiritul. Aceasta este reintegrarea, reasocierea constiintelor intr-un singur EU. Dupa acelaşi principiu creator, Dumnezeu, Divinitatea, Forta Divina, Alah sau spuneti-i cum vreti, ia particule de Constiinta din Sine, le înconjoară cu particulele materiei subtile (perispiritul) si formeaza Spiritul individual. In acest sens, invatatura vedanica, de exemplu, afirma ca ATMAN= BRAHMAN, adică Spiritul individual este identic cu Dumnezeu Creatorul. Desigur ca aceasta multiplicare nu se face prin „rupere”, in realitatea transcendenta, EU ramane nedisociat, Unul si acelasi, astfel incat toate spiritele au fost si vor fi mereu in unitate cu Dumnezeu, la nivel de esenta, dar avand frecvente diferite ale vibratiei. In acest sens, putem spune ca Dumnezeu este nu numai transcendent, ci si imanent, fiind prezent in intreaga Creatie prin intermediul spiritelor. In concluzie, vom plasa Spiritul si perispiritul Sau, la intersectia cu Constiinta treimica, pe cele trei planuri vibratorii. Spiritul se afla pe o frecventa hiper-inalta, superioara tuturor. Aceste frecvente superioare constituie zona spirituala a universului. Partea perispiritului ce cuprinde exclusiv particule cu vibraţie deasupra cauzalului se numeste corp spiritual. Acesta ar fi, în opinia psihologului Razvan Petre modelul didactic al psihicului uman.

modelul didactic al psihicului uman

Pe baza acestui model al psihicului uman sa revedem motivatiile evolutiei spiritului, precum si cum isi explica omul de stiinta din generatia actuala, ca adept al Noii Spiritualitati, din punct de vedere stiintific, acest model didactic, chiar daca, exprimarea sa, este perfect logica.

Continuarea in partea a VI-a. Urmariti „Viata Spirituala” pe blogul nostru
Cu multa iubire,
BIO VIVO

Acest articol a fost publicat în Viata spirituala și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s