Rata Metabolismului Bazal, principala funcție în stabilirea unei diete sănătoase pentru corpul fizic

Una din dorințele ascunse ale unei persoane de sex feminin, care doreste să-și păstreze și silueta atrăgătoare, este să mănânce tot ce pofteste, fără a deveni supraponderala. Dar și bărbatul are aceleași dorințe, doar că el își găseseste motivația, „eu nu am nevoie neapărat de siluetă, pentru a fi atrăgător” și face această afirmație cu multă mândrie, lăsând să se înțeleagă că este „tare” în alte calități, care oricum nu sunt la vedere. Lăsând la o parte atracția sexului opus, trebuie să recunoaștem că există totuși o categorie de persoane care mănâncă fără să se îngrașe, după cum există și multe persoane ce se îngrașă fără să mănânce, măcar jumătate din cât mănâncă prima categorie. Ce îi diferențiază oare pe acești oameni? Explicațiile „populare” uzuale sunt foarte diversificate. Așa este „felul lor” !!!???. Suntem obișnuiți să punem imediat „etichete”, găsind pentru fiecare explicații, fără a avea o cunoaștere aprofundată a fenomenului. Nu asimileaza ce mănâncă sau asimilează tot ce mănâncă, are arderi rapide sau are arderi lente, este o persoană activă sau este una comodă, face multă mișcare sau nu face mișcare, are metabolismul bun sau are metabolismul rău, sunt principalele etichete dar nu singurele, pe care le atribuiesc oamenii semenilor săi, în acest caz. Desigur sunt mulți factori, specifici fiecărui individ în parte, ce conduc la astfel de situații, dar unul este determinant, în mod semnificativ, metabolismul, pe care specialiștii în nutriție îl denumesc mai precis METABOLISMUL BAZAL. Prin acest factor, nutriționiștii, înțeleg activitatea prin care se asigură de către sistemul organic al corpului fizic, cantitatea de energie necesară pentru funcțiile și activitățile fiziologice de bază, cum ar fi respirația, activitatea cerebrală, activitatea inimii, funcția rinichiului și a ficatului, echilibrul osmotic (al presiunii), etc. Într-un cuvânt este componenta fizică a energiei vitale, pentru existentă, cealaltă componentă fiind de natură subtilă, pentru că se referă la corpul subtil. Rămânând pe corpul fizic mai trebuie precizat că energia fizică este generată prin procesarea biochimică a produselor alimentare introduse în organism, odată cu hrănirea lui. Există și o statistică a repartizării acestui consum energetic pe principalii „utilizatori”, 29% fiind cheltuit de ficat, 19% de sistemul nervos, 18% de către musculatură, 10% de inimă, 7% de către rinichi. Diferența până la 100% reprezintă energia consumată de corp pentru alte funcții sau activități, neluate în calcul la metabolismul bazal, nefiind considerate de bază pentru organism. Sigur că fiecare om are metabolismul său specific și prin urmare aceste valori determinate pe bază de statistica pot diferii de la caz la caz. În general, în urma cercetărilor științifice de specialitate, s-a ajuns la concluzia că un om normal nu poate utiliza mai puțin de 65 % – 70 % din cheltuiala energetică totală a corpului sau fizic pentru metabolismul bazal. Iată de ce, indiferent de ce alimente folosim și de cum ne hrănim, va trebui să acordăm o atenție deosebită acestui metabolism bazal sau „metabolism” cum se spune mai pe scurt. Formarea unui metabolism sănătos, prin stabilirea și respectarea unui program orar zilnic de masă și practicarea zilnică a unor exerciții fizice moderate, fac parte integrantă din „ Dieta slăbitului sanatos” fiind factori esențiali în menținerea greutății, după ce am oprit dieta de slăbire. Detalii pe: https://biovivoblog.wordpress.com/2014/04/14/dieta-slăbitului-sănătos/ Prin metabolism sănătos, se înțelege și obișnuirea corpului fizic de a primi această energie biochimică atunci când organele și funcțiile acestora intră în activitate și nu când se pregătesc pentru odihnă. Astfel toate funcțiile și activitățile corpului fizic se desfășoară în mod firesc, fără un aport în exces și fără fluctuații în asigurarea acestei energii. Este binecunoscut obiceiul, complet nesănătos al „rumegării”. În special unele doamne, mai poartă în geantă, câte un pachet de biscuiți sau orice alt snacks, din care servesc în mod permanent, în pauza dintre meșe, sub diverse motivații, chiar dacă susțin cu tărie că sunt la regim de slăbire și nu mănâncă mai nimic la masă. Astfel pe langa zapacirea completa a orarului de functionare al organelor noastre, nici nu le acordam pauza necesara refacerii. În același timp trebuie să asigurăm însă și o energie de calitate, fără toxine și substanțe chimice artificiale, ce pot dăuna în timp organelor corpului fizic. Dar să vedem cum aflăm energia necesară corpului nostru fizic pentru a satisface metabolismul bazal. Până la prezentarea unei formule de calcul al Ratei Metabolismului Bazal (RMB), este necesar să cunoaștem și alți factori din domeniul nutriției, ca de exemplu: efectul termic al alimentelor, tipul de activitati desfasurate, varsta, etc care se gasesc foarte bine prezentate pe pagina de web http://www.sfatmedical.ro:
Din multitudinea de formule simplificate, elaborate de specialiștii în nutriție prezentăm două, mai semnificative în opinia noastră:
Formula Harris-Benedict- bazată pe vârstă (V- în ani), greutate (G- în kg), înălțime (I-înălțimea în cm)
– pentru femei RMB = 655 + (9,56 x G) + (1,85 x I) – (4,68 x V)
– pentru bărbați RMB = 655 + (13,75 x G) + (5 x I) – (6,78 x V)
Formula Mifflin-St.Jeor – pentru adulți cu vârstă cuprinsă între 19-78 ani
– pentru femei: (10 x G) + (6,25 x I) – (5 x V) – 161
– pentru bărbați: (10 x G) + (6,25 x I) – (5 x V) + 5
Continuăm în articolul viitor cu modul de aplicare al Ratei Metabolismului Bazal, în elaborarea unei diete sănătoase. Urmăriți „Viata Bio” pe blogul nostru
Cu multă iubire
BIO VIVO

Acest articol a fost publicat în Viata Bio și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Rata Metabolismului Bazal, principala funcție în stabilirea unei diete sănătoase pentru corpul fizic

  1. vasile spune:

    Buna ziua. Foarte interesant si util articolul, acum ma apuc de calcule, cred totusi ca exista si anumite „ecouri genetice” in acesta poveste a metabolismului.
    O zi minunata si astept continuarea.

    Apreciază

  2. Biovivo spune:

    Mulțumim pentru apreciere. Sigur că în procesul de modificare al metabolismului există și „ecouri genetice”. Așa cum se știe gena este doar o informație ce se activează numai atunci când primește un impuls energetic. Aceast impuls poate proveni atât de la energia biochimică rezultată prin procesarea nutrienților cât , mai ales, de la psihic. Arătam într-o serie de articole anterioare cum se produce această activare de către părinții noștrii și apoi cum reușim singuri să ne „modificam” genele prin percepțiile noastre. Vezi și postările de la : https://biovivoblog.wordpress.com/2013/12/20/întâlnirea-dintre-corp-și-spirit-nouă-biologie-a-zilelor-noastre-partea-i-a/.În cazul stabilirii unei diete sănătoase prin practicarea unui orar zilnic al meselor într-un interval orar repetitiv , transmitem prin percepția psihică și o informație genei corespondente, responsabilă cu funcțiile metabolice.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s