Prăjitură raw vegană cu ciocolată și sos caramel

Bucătăria raw vegana are la bază o filozofie care este în egală măsură nutriționala și spirituală.
Departe de a conține numai salate plicticoase, bucătăria raw este alcătuită din feluri de mâncare cremoase sau uscate, toate la fel de delicioase, ca urmare a unor amestecuri inteligente de fructe, legume, nuci, semințe și cereale încolțite.
Principiul de bază al acestei bucătarii este temperatura de gătire, care nu trebuie să depășească 48 ◦ C, pentru a păstra substantele nutritive ale ingredientelor folosite, cum ar fi: vitamine, minerale, enzime (pe care gătitul la temperatura ridicată le distruge).

Ingrediente pentru blatul de ciocolată:
175 g. Bază de făină de migdale (găsești rețeta în continuare)
1 linguriță scorțișoară
90 g. Sos de ciocolată (găsești rețeta în continuare)
1 lingură semințe de vanilie de Bourbon (am folosit 5 păstăi de vanilie)
4 linguri ulei de măsline extravirgin presat la rece (sau ulei de cocos presat la rece)

Ingrediente pentru faina de migdale:
150 g. Migdale crude fără coajă
150 g. Migdale crude cu coajă
600 ml. Apa

Ingrediente pentru sos de caramel:
100 ml. Sirop de agave
1 lingură lucuma
1 lingură mesquite
1 lingură rădăcină de maca măcinată
1 linguriță nucșoară
1 linguriță cuișoare măcinate
2 lingurițe scorțișoară
¼ linguriță sare roz de Himalaya

Ingrediente pentru sos de ciocolată:
90 g. Pudra de roșcove
1 linguriță semințe de vanilie
1 linguriță scorțișoară
20 ml. Ulei de cocos
100 ml. Sirop de agave
¼ linguriță sare roz de Himalaya
100 ml. Lapte de migdale (rezultat de la prepararea bazei de făină de migdale)

Ingrediente pentru crema de cocos:
100 g. Nucă de cocos deshidratata
300 ml. Lapte de migdale (rezultat de la prepararea bazei de făină de migdale)
50 ml. sirop de agave

Baza de făină de migdale, poate fi folosită la tot felul de alte derturi raw vegane: batoane, prăjituri, fursecuri, plăcinte.
Această bază poate fi făcută integral din migdale sau din nuci de Brazilia, nuci macademia, nuci pecan, alune, fistic, precum și din combinațiile dintre ele, în funcție de preferințe.
În rețeta de față, am combinat migdale crude fără coajă cu migdale crude cu coajă.
Spălam migdalele, le scurgem și le punem la înmuiat pentru 4 ore în 300 ml de apa.

Punem migdalele la inmuiat
După ce s-au înmuiat punem migdalele împreună cu apa în care au stat la înmuiat într-un blender si mai adăugăm 300 ml. de apa si măcinăm cu ajutorul blenderului.

amestecam migdalele inmuiate

Scurgem laptele rezultat printr-un tifon sau strecurătoare (rezultă 400 ml. Lapte de migdale pe care îl vom folosi în continuare în rețetă).

strecuram laptele de migdalelapte de migdale

Întindem pe o tăviță de deshidratare pasta de migdale și o deshidratăm timp de 12 ore la o temperatură de 40 ◦ C. Măcinăm pasta de migdale deshidratată și obținem o făină de migdale.

punem pasta de migdale la deshidratatpasta de migdale deshidratata 12 orefaina de migdale

Sosul de ciocolată:
Amestecăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos.
Dacă facem o cantitate mai mare de sos de ciocolată putem să îl păstrăm la frigider, într-un recipient etanș până la 10 zile. Din ingredientele menționate rezultă 90 g. Sos de ciocolată.

preparam sosul de ciocolata

sos de ciocolata

După ce am pregătit și sosul de ciocolată, începem să pregătim blatul de ciocolată.
Amestecăm toate ingredientele într-un robot de bucătărie până când se formează consistența unui aluat. Punem aluatul într-o formă de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 25 cm. si apoi îl păstrăm la congelator timp de 1 oră.

blatul de ciocolata

Cât timp stă blatul de ciocolată la congelator, pregătim crema de nucă de cocos.
Punem toate ingredientele într-un blender și amestecăm până obținem o compozitie cremoasă.
Adăugăm crema de nucă de cocos peste blatul de ciocolată și mai păstrăm la congelator timp de 1 oră.

Un desert cu adevărat bun include un sos delicios, așa că am ales pentru această rețetă sosul de caramel.
Am ales sosul caramel nu numai datorită gustului delicios dar și datorită ingredientelor cum ar fi: lucuma, mesquite și maca, bogate în substanțe nutritive.
Lucuma este un fruct subtropical, originar din Peru.Este bogat în substanțe nutritive, fibre, carbohidrați, beta caroten, niacina,calciu și fier. Pudra de lucuma are un indice glicemic foarte scăzut, fiind un excelent înlocuitor al zahărului.

Pudra de mesquite este bogată în calciu,magneziu, potasiu, fier, zinc și proteine. Mesquite este un arbore originar din America de Sud, din semințele acestui arbore producându-se pudra de mesquite, o pudra foarte aromată care da o aroma puternica rețetelor raw dar și celor tradiționale.

Rădăcină de maca, cunoscută încă din perioadă încasă, este apreciată pentru calitățile sale de a echilibra sistemul endocrin. Pudra de maca conține multe vitamine, minerale, aminoacizi și este bogată în fibre și proteine vegetale.

Pentru a prepara sosul caramel combinăm toate ingredientele într-un blender până când amestecul devine cremos.

sos de caramel
Din ingredientele menționate rezultă o cantitate de 90 g. Putem prepara sosul într-o cantitate mai mare întrucât se păstrează la frigider timp de 10 zile.

Scoatem prăjitură din congelator, o stropim cu sosul de caramel și avem un desert raw vegan minunat.

prajitura de ciocolata raw vegana

Vă dorim Poftă Bună!

prajitura de ciocolata cu sos de caramel

 

Acest articol a fost publicat în Desert, Retete raw vegane și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Prăjitură raw vegană cu ciocolată și sos caramel

  1. biaskitchen spune:

    Reblogged this on mypassioniscooking and commented:
    Cea mai sănătoasă prăjitură cu ciocolată pe are o puteți mânca vreodată!

    Apreciază

  2. rocsy neagu spune:

    yummy! E de vis😀

    Apreciază

  3. Reblogged this on Choices in my life and commented:
    Prăjitură raw vegană cu ciocolată și sos caramel – Yummy!

    Apreciază

  4. Pingback: Raw Vegan Party! | biovivoblog

  5. pentruvoi spune:

    Mmmmmmm, ce bună e!

    Apreciază

  6. Pingback: Raw vegan cupcakes | biovivoblog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s