Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (III)

Vom continua prezentarea, prin definirea notiunilor de suflet vital, minte treimica si constiinta treimica. Am stabilit in partea a II-a a expunerii, ca mintea si respectiv psihicul, se afla in zonele superioare ale corpului eteric, zone care ajung si patrund in corpul astral. Mintea eterica, fiind o energie de natura eterica, se leaga prin numeroase conexiuni energetice de creierul eteric. Astfel, se creeaza corespondentele dintre proiectiile corticale si zonele psihicului. De aceea corpul fizic trebuie privit in sensul larg, adica legat de corpul sau eteric, cel care de fapt a creat corpul fizic si fara de care structurile superioare, astrala si mentalo-cauzala, nu se pot conecta la fiinta umana. In acelasi timp, corpul eteric, exista numai atata timp cat exista corpul fizic, pe care il intretine. Intre corpul fizic si corpul eteric exista o relatie biunivoca, nu pot exista unul fara celalalt si in acelasi timp se intrepatrund unul cu celalalt. De aceea foarte multe resurse ale fiintei sunt orientate catre supravietuirea si functionarea optima a corpului fizic. Instinctul de conservare este cel mai important mecanism prin care se asigura supravietuirea trupului. Acest instinct, este prezent intr-o structura energetica speciala numita SUFLET VITAL, ce se afla pozitionat tot in corpul eteric. Sa recapitulam centrele de comanda ale celor cinci corpuri ale fiintei umane, dupa psihologul Razvan Petre.
Corpul fizic are ca centre de comanda organul fizic numit creier, corpul eteric are ca centru de comanda creierul eteric si mintea eterica, corpul astral este condus de creierul astral si de mintea astrala iar corpul mental are ca centre de comanda creierul mental si mintea mentala. Atat corpul fizic cat si toate corpurile subtile sunt subordonate corpului spiritual care are drept centru de comanda Spiritul, care este formatiunea energetica cu vibratia cea mai mare fiind total diferita de sufletul vital.
Sufletul vital , numit si „pneuma” in neoplatonism, spre deosebire de „psyche” care este sufletul psihic , este o „aglomerare” de particule de energie, un nucleu eteric inteligent, asociat permanent al mintii eterice. Mintea si psihicul este o structura subtila, plasata spatial in zona cerebelului. Mintea are un loc fix , iar sufletul este agentul de mişcare, care preia indicatiile pentru functionarea trupului si le aplica, circuland prin traseele eterice catre toate organele corpului uman. Sediul sau central este in interiorul inimii. Cand omul este treaz, sufletul circula, in timpul somnului se odihneste cate putin în interiorul inimii, durate foarte mici. Sufletul vital, este prezent acolo unde se produce o vatamare, un pericol, o incetinire a circulatiei si ordona tesuturilor sa reziste. Cand omul moare, sufletul se retrage in inimă, mai sta acolo pana cand corpul se raceste, incercand neputincios sa mai circule. Dupa ce corpul s-a racit si energia vitala nu mai curge, sufletul mai ramane in inima 7-9 zile, după care inima inceteaza sa mai traiasca. La 10 zile dupa moartea fizica, dupa ce spiritul paraseste definitiv corpul fizic si inima incepe sa putrezeasca, sufletul vital se dezintegreaza, iar particulele sale eterice se împrăştie in spaţiu. Precizam ca acest camp energetic, Sufletul Vital sau mai pe scurt Suflet, este un camp energetic eteric si prin urmare este diferit de Spirit, ce apartine corpului spiritual si care este un camp energetic cu o vibratie mult superioara campului eteric. Cand moare un om, spunem ca acel om nu mai are Suflet, nu spunem ca nu mai are Spirit, pentru ca acesta este nemuritor.
Mintea treimica, se refera la cele trei corpuri subtile, eteric, astral si mental, in fiecare, existand, asa cum aratam, centre de comanda, reprezentate de creier si minte. Astfel , vom avea minte eterica, minte astrala si minte mentalo-cauzala, care, la fel ca si in cazul creierelor, vor functiona, unitar, prin colaborare sinergetica. Pe cele trei paliere vibrationale , functiile mintii treimice sunt diferite.
Mintea eterica, se ocupa de sustinerea vietii biologice si de relatia senzorilor corpului fizic cu mediul exterior si interior al organismului.
Mintea astrala, se ocupa de prelucrarea imaginilor create de ganduri si afectele gandurilor, de prelucrarea starilor emotionale si de prelucrarea imaginatiei.
Mintea mentala, se ocupa de prelucrarea ideilor abstracte sub forma de rationamente, de gandurile logico – matematice.
Prin urmare mintea, foloseste toate cele trei campuri vibrationale, eteric, astral si mental pentru a servi Constiinta cu informtaiile necesare. Aceasta strucura treimica a mintii este specifica numai omului, mintea animalelor se opreste la nivelul eteric si astral, neavand acces la cel mental.
Animalele isi traiesc intens viata biologica, fiind condusi de emotii, prelucrate in mintea astrala, fara a rationa in mod creator. Ele au o constiinta astrala, dar nu si posibilitatea de a-si dirija trairile. Fiinta umana are structurat psihicul si mintea pe fiecare din cele trei paliere vibrationale, desi functionarea lor este unitara. Pe fiecare palier vibrational, schema simplificata a psihicului este aceeasi :

schema simplificata a psihicului

Comunicarea dintre cele trei paliere ale psihicului, se face prin intermediul minţilor amintite, funcţionarea fiind unitara, deşi are trei compartimente distincte, fiecare cu rolul sau diferit. Centrele astrale, receptează si emit catre mediu afecte si ganduri in imagini. Similar, centrul mentalo-cauzal primeste si trimite in spatiu ganduri abstracte (necolorate afectiv si fara imagini). Mintile superioare, pot elabora insa si propriile concepte, sentimente si idei, pe care le furnizează Conştiinţei. Pe cale de consecinta, inseamna ca si Constiinta astrala este diferita de cea fizico-eterica, precum si de cea mentalo-cauzală. Dovada logica, este faptul ca noi (Conştiinţa fizico-eterică) nu avem cunostinta de planurile superioare. Aceasta noţiune de „conştiinţa multipla, treimica” nu trebuie comparata cu disocierea patologică a personalităţii sau cu alte forme de disociere psihica. Bolile psihice isi au cauzele, in lipsa de comunicare intre palierele vibrationale sau in disfunctiile unor structuri specifice ale psihicului, cauzate de campurile energetice negative ce insotesc omul. Cercetatorii stiintifici, au descoperit ca fiecare organ al corpului, fiecare celulă vie are propria sa constiinta ce se supune insa binelui general al organismului. Memoria este si ea prezenta pe toate cele trei paliere vibrationale. Concluzia este ca omul are o structura treimica a corpului sau subtill, (corpul sau energetic), care functioneaza ca un tot unitar, structura care a proiectat corpul sau fizic si care acum il intretine si il dezvolta in continuare. Asa cum vom vedea, mai departe , toata aceasta structura se supune si este integrata, la un nivel superior, de catre Spirit.

Continuarea in partea a IV-a. Urmariti „Viata Spirituala” pe blogul nostru.
Cu multa iubire,
BIO VIVO

Acest articol a fost publicat în Viata spirituala și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Psihicul si creierul uman din perspectiva ezoterica (III)

  1. vasile zice:

    Foarte interesant articolul si subiectul dar, nu-l pot recepta decat cu creionul in mana. Fara o schematizare a volumului imens de informatie( pentru un neinitiat ca mine) esti ” Alice in tara Minunilor”.
    Multumesc si contiunui sa va urmaresc ( in incercarea de a -mi deslusi cate ceva din tainele fiintei umane).Sper ca, pana la urma, una dintre treimile mintii mele sa ma ajute in prelucrarea si intelegerea informatiei.
    Weekend minunat si o primavara plina de frumusete va doresc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s