Dulceata de portocale bio

Pentru ca nu am vrut sa treaca sezonul portocalelor (care incepe in octombrie si dureaza pana in februarie) fara sa facem si noi o dulceata de portocale, astazi ne-am hotarat sa trecem la fapte.
Portocalele, aceste fructe delicioase si zemoase, contin o lista importanta de substante nutritive, vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de vitamine C, A si B si o sursa foarte buna de minerale, cum ar fi potasiu si calciu.
Ingrediente:
-2 kg portocale bio
-400 g zahar brut bio
De ce avem nevoie de portocale bio ? Pentru ca portocalele, la fel ca toate citricele de pe piata au coaja cerata si tratata cu diversi conservanti. Pai si ce nu putem sa spalam bine coaja ?
Inainte de a folosi coaja de citrice in orice fel de mancare ar trebui sa luam in considerare faptul ca citricele sunt tratate cu diverse substante pentru a le mentine prospetimea .
Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universităţii Dunarea de Jos, din Galati, substantele folosite pentru conservarea citricelor sunt E 230 , E 231 , E 233 :
-E 230 Difenilfenol – Conservant artificial. Este un pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomandă spălarea pe mâîni după decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat că poate provoca sângerări interne, dacă este ingurgitat în concentraţii mari. Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.Uneori, fructele sunt imersate într-o soluţie de difenil, care penetrează coaja încet şi poate fi prezentă în fruct.Face parte din categoria “E-urilor periculoase”
-E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafaţă. Poate produce alergii la contactul cu pielea, îndeosebi la copii. Doza maximă admisă prin lege este de 0,2 mg / kg corp.
-E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafaţa fructelor.Doza maximă admisă prin lege este de 0,1 mg / kg corp.
Preparare:
Spalam portocalele si le decojim cu grija in asa fel incat sa nu rupem coaja.

portoclae bio

 

 

 

 

 

 

 
Taiem coaja de portocale in cubulete mici.

taiem coaja de portocale bucati

 

 

 

 

 

 

Punem intr-o cratita apa la fiert si cand clocoteste adaugam cojile de portocala si le fierbem 5 minute. Dupa 5 minute strecuram coaja de portocale si repetam procedeul de inca 2 ori.
Taiem portocalele in cubulete si le punem la fiert impreuna cu coaja de portocale, cu zaharul si 400 ml apa. Fierbem la foc mediu, amestecand din cand in cand, timp de 1 ora.

portocale

 

 

 

 

 

 

Din cantitatile mentionate rezulta 1,6 kg de dulceata parfumata si delicioasa.
Pentru iubitorii de arome mediteraneene!

dulceata de portocale

Acest articol a fost publicat în Desert, Retete și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Dulceata de portocale bio

  1. adapale zice:

    Reblogged this on Retete Geniale and commented:
    O reteta pe care o voi incerca, cu siguranta!

    Apreciază

Lasă un comentariu