Dieta slabitului sanatos

Prima precizare care se impune este aceea ca dieta pe care o prezentam in continuare, reprezinta un exemplu aplicat al dietei pentru slabit sanatos, adaptata pentru o persoana cu ale sale caracteristici specifie si prin urmare ea nu poate fi aplicata de cititor, decat in masura in care va intelege cum se aplica o astfel de dieta si va personaliza prezenta dieta, pe caracteristicile sale specifice, aplicand principiile de baza ale nutritiei, descrise in continuare. Apoi trebuie spus ca nu este lipsit de importanta, ca inainte de inceperea unei diete de slabire, sa consultam medicul nostru curant si sa ne facem toate analizele medicale anuale obisnuite. Problema dificila in consultul unui medic, in special atunci cand nu are si specialitatea de nutritionist, ramane aceea ca mai exista inca foarte multi medici care nu au cunostintele la zi, necesare, pentru a da sfaturi despre nutritie. Cand un medic da un sfat despre cum si ce trebuie sa mancam, iar el este o persoana supraponderala, va trebui sa verificam cu atentie sfaturile primite de la acel medic. Nu vreau sa spun ca nu poate fi bine pregatit teoretic, numai pentru ca este supraponderal, dar teoria fara experimentarea practica, ramane la stadiul de ipoteza.
Dieta slabitului sanatos, la care facem referire, este o dieta hipocalorica, indicata pentru toate persoanele omnivore, adica cele care consuma si produse din carne, oua, lactate. Dieta slabitului sanatos, prezentata in continuare de Bio Vivo, este o dieta verificata practic, pe care autorul articolului de fata a urmat-o cu success, timp de 8 luni in anul 2010, mentinand aceleasi principii ale dietei si in prezent, chiar daca, in cursul anilor 2012 si 2013, a fost necesara adaptarea ei de la stilul omnivor la stilul vegetarian si apoi la cel vegan. Sunt adaptari firesti, in opinia noastra, pe care le vom prezenta in articolelele viitoare. Pentru acei dintre dvs. care nu au citit inca “Povestea de succes a slabitului sanatos”, le recomand sa acceseze linkul de mai jos:

Povestea de succes a slabitului sanatos


Asadar, sa abordam “inginereste” dieta slabitului, pentru ca de fapt slabitul este o “inginerie genetica”. Inainte de toate va trebui sa luam decizia de a slabi , fara de care nu ne va reusi nici o actiune. Asta imseamna ca “EU”, sa comand “VOINTEI”, incepera “ACTIUNII”. Totul se petrece in PSIHIC, (vezi “Psihicul si creierul uman din perspective ezoterica”) . Daca eu nu ma “vad” niciodata slab, asa cum imi propun, actiunile mele nu vor fi sustinute de vointa. De aceea este nevoie de o anumita perioada de pregatire psihica, in care puterea gandului va comanda slabirea. Astazi stim ca “totul este energie si nu materie”, asa cum aratam in articolul “Teoria stringurilor si visul lui Einstein” iar puterea gandului nu este altceva decat impulsul energetic cu care ne conducem intreaga viata (vezi si seria de articole “Intalnirea dintre corp si spirit – noua biologie a zilelor noastre”).
Odata parcursa aceasta perioada, se incepe prin a ne calcula Rata Metabolismului Bazal, element esential in conceperea unei diete, in general si a unei diete de slabit, in special. Nu am sa intru acum in istoricul si in modul de calcul al acestui indicator, pentru ca doresc sa aloc un articol separat acestui subiect. Deocamdata, pentru cine nu cunoaste inca, este suficient sa stie ca acest demers presupune aflarea cantitatii totale de calorii zilnice de care persoana respectiva are nevoie pentru a functiona. Dieta hipocalorica, nu este altceva decat alimentarea organismului nostru cu o cantitate totala zilnica, inferioara celei pe care o cheltuim, pentru a functiona, cu maxim 20 – 25%. Corpul fizic, poate fi considerat, in acest caz, un “sistem energetic”, care pentru a se mentine in parametrii normali de functionare, trebuie alimentat cu o cantitate de energie, egala cu cea cheltuita. In cazul in care vom alimenta corpul fizic cu o cantitate de energie inferioara celei cheltuite, el va utiliza din energia de rezerva, stocata, adica din surplusul de grasime, de care tocmai vrem sa scapam si astfel corpul fizic va pierde din greutate. Dieta prezentata in continuare, a fost aplicata pe un barbat, avand varsta de 64 ani, greutatea de 85 kg, inaltimea de 1,64 m si o activitate zilnica moderata. Exercitiile fizice zilnice, timp de 30 minute, pe toata perioada dietei, consumau 500 calorii/zi. Iata dieta minune cu care eu am slabit 20 Kg in 8 luni si nu am mai depus de atunci nici un kg. in plus, fata de ce mi-am propus :

Ora 7 : Inainte de micul dejun se bea o cana de ceai cald ( preferabil verde ), pe stomacul gol
meniul 1 : 30 g. fulgi de ovaz + 1 iaurt degresat (0,1% grasime) + 1 mar
Se adauga la fulgii de ovaz suc de fructe stors prospat sau lapte (0,1% grasime)
In loc de fulgi de ovaz este mai indicat a se folosi ovaz rasnit proaspat, in rasnita de cafea
meniul 2: 1 felie paine integrala+1 iaurt/branza de vaci/lapte + 1 rosie/castravete
1 felie sunca din piept de pui alternativ cu 1 ou fiert
Meniul 2 se intercaleaza de 2 ori pe saptamana.
Ora 10 (facultativ): 1 fruct
Ora 13 : felul 1 :ciorba/supa de legume + felul 2: 200 g. legume/cartofi/orez/paste fainoase + 1 salata
Ora 17 (facultativ) : 1 iaurt/branza de vaci/lapte
18,30 : 1 gratar (peste/pui) + 1 salata mediteraneana (salata verde+rosii+castraveti+branza+ton)

ALIMENTE PERMISE LA LIBER
– carne slaba : pui, curcan, vita, peste
– legume : rosii, castraveti, ardei, dovlecei, vinete, varza , salata, conopida, broccoli, urzici, spanac, ciuperci, telina, pastai, loboda
ALIMENTE RESTRICTIONATE
– 1 felie / zi – paine integrala ( 30 grame), exclus painea alba sau cea neagra(colorata)
– 500 g/zi – total lactate : lapte/iaurt/sana/chefir/urda/branza dulce/cas
– 200 g / zi – unul din alimentele, cartofi / orez/ paste fainoase/mazare/fasole boabe/naut/linte
– 300 g/zi – total fructe : mar/portocala/kiwi/pomelo/grapefruit/ananas/cirese/capsuni/ caise/ pepene
– 2 litri /zi lichide – dimineata la trezire 1 cana ceai verde – calda – pe stomacul gol, in cursul zilei, apa plata, recomandabil cu minim 30 minute inainte de mese, sau mai putin recomandat, la minim 2 ore dupa mese.

ALIMENTE INTERZISE
– zahar, ciocolata, produse patiserie / cofetarie, covrigi, eugenii, biscuit, halva, cipsuri, alune, seminte, fistic, unt, smantana, cascaval, branza topita, mezeluri tocate , sucuri, carne grasa, maioneza, rantasuri, sosuri, prajeli

PRECIZARI IMPORTANTE

In perioada celor 8 luni, in care dieta alimentara hipocalorica, omnivora, am utilizat-o pentru slabit, am respectat strict acele cantitati zilnice indicate pentru alimentele restrictionate si am evitat complet alimentele interzise. Dupa ce am decis ca greutatea la care am ajuns, este cea dorita, am constatat ca pot utiliza dieta hipocalorica si pentru mentinerea sanatatii, lasand la liber alimentele restrictionate, iar alimentele interzise utilizandu-le cu masura. In orice caz, alimentele vegetale au reprezentat in dieta mea zilnica in continuare minim 75 % din totalul alimentelor introduse in organism. Ar mai fi de spus ca societatile medicale, din unele tari dezvoltate, recomanda ca din totalul de calorii cu care ne alimentam zilnic prin cele trei mari grupe de macro-nutrienti, 55% sa provina din carbohidrati, 30% sa provina din grasimi si numai 15% sa reprezinte proteinele. Toate cele trei mari grupe de macro-nutrienti le gasim din belsug si in hrana de origine vegetala. Voi aloca in articolelele viitoare descrieri specifice ale rolului acestor grupe de macronutrienti in alimentatia sanatoasa. Deocamdata este de ajuns sa precizez faptul ca treapta urmatoare in evolutia nutritionala, reprezinta 100% alimente vegetale iar maximul evolutiv, adoptat astazi, in nutritia umana, este reprezentat de 100% alimentatie raw – vegana. Dieta hipocalorica, prezentata, are deosebitul avantaj, fata de alte diete, faptul ca respecta toate principiile de baza ale nutritiei si astfel poate fi utilizata permanent, realizand o stare de bine. Iata aceste principii:
1. Instalarea unui metabolism corect, prin obisnuirea corpului de a se hrani la ore fixe. Este foarte importanta respectarea unui interval orar al meselor principale astfel incat organismul sa devina eficient in consumarea energiei introduse in corp. Este cunoscut faptul ca de o importanta majora in nutritie, este modul in care organismul poate sa proceseze alimentele introduse. Intervalul orar, pentru cel putin trei mese principale zilnic, pe care eu le-am adoptat, poate fi definit astfel:
a. Micul Dejun : orele 7 – 9
b. Pranzul : orele 13-15
c. Cina : orele 18 – 19
2. Introducerea alimentelor in tubul digestiv, in ordinea digestibilitatii lor. Adica primul aliment ce se va introduce trebuie sa fie din categoria alimentelor ce sunt digerate cel mai usor de stomac, apoi cele care sunt digerate moderat si la final cele care sunt digerate greu. Este stiut faptul ca alimentele care digera greu au un timp de stationare mai mare decat alimentele care digera usor. Daca vom introduce in stomac alimentele care digera mai greu si apoi alimentele care digera mai usor , acestea din urma vor sta blocate pana cand cele care digera mai greu vor elibera locul. Aceste blocaje creaza balonari si perturbatii in aparatul digestiv cu implicatii asupra metabolismului si al sanatatii. Grupele de alimente se pot clasifica, in ordinea digerabilitatii, astfel :
a. Apa 10 minute
b. Pepeni 10 – 15 min.
c. Suc proaspat 15-30 min.
d. Fructe 30 – 60 min.
e. Lastari & ierburi & verzituri 1 ora
f. Suc de iarba de grau 60-90 minute
g. Majoritatea vegetalelor 1-2 ore
h. Nuci & seminte 2-4 ore
i. Carne & peste, lactate, oua 4-12 ore
j. Resturile alimentare, dupa procesare, ar trebui sa fie eliminate in maxim 8-24 ore

3. Combinarea alimentelor, functie de compatibilitatea lor, fata de tipul de enzima necesara digestiei :
o Vegetalele se combina cu toate grupele de alimente, mai putin cu fructele.
o Fructele nu se combina cu nici o alta grupa de alimente.
a. Fructele acide (cirese, zmeura, lamaie, portocale, kiwi, ananas), se combina cu fructele subacide dar nu se combina cu pepenii si cu cele dulci si uscate.
b. Fructele sub-acide (afine, capsuni, mere, piersici, caise, prune,mango), se combina cu fructele acide si cu fructele dulci si uscate dar nu se combina cu pepenii.
c. Fructele dulci si uscate se combina cu fructele sub-acide dar nu se combina cu cele acide si cu pepenii.
d. Pepenii nu se combina cu nici un alt fruct sau aliment.
o Grauntele si amidonoasele,(grau, hrisca, ovaz, orez, mei, porumb, sfecla, fasole, linte, morcovi, cartofi), se combina numai cu vegetalele.
o Ciupercile se combina cu vegetalele, nucile & seminte.
o Nucile & seminte ( nuci, alune, seminte dovleac, floarea soarelui, mac, muguri pin, fistic, migdale, susan, chia, masline) se combina cu vegetalelel si ciupercile.
o Carne, peste, lactate, oua, se combina numai cu vegetalele.

Dieta prezentata, fiind adresata omnivorilor, are cateva exceptii de la regula combinarii alimentelor. In general aceste exceptii sunt obisnuite organismului omnivorilor, care oricum prin combinarea produselor de carne, oua si lactate, cu alte grupe de alimente, apeleaza la multe incalcari ale regulilor de baza nutritionale in combinarea alimentelor. Cu totul alta va fi situatia pentru cei care vor trece la stilul de alimentatie vegetarian si apoi la cel vegan sau chiar raw-vegan. Cum aceasta trecere nu este indicat si nici posibil a se realizeza brusc, vom aborda subiectele la timpul potrivit.

Continuarea in articolelele viitoare. Urmariti rubrica Viata Bio pe blogul nostru!
Cu multa iubire
BIO VIVO

 

Print

Acest articol a fost publicat în Viata Bio și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Dieta slabitului sanatos

  1. Vali Crintea zice:

    m-am inspirat si o sa iau de aici unele idei ! cam 4-5 kg am in plus !

    Apreciază

    • Biovivo zice:

      Mulţumim pentru comentariu Vali. Dieta propusă face parte dintr-un mod de viaţă ce are ca obiectiv sănătatea corpului fizic dar şi sănătatea corpului subtil . De aceea am prevăzut pe blogul nostru cele două rubrici, Viaţa bio şi Viaţa spirituală. Dacă vei urma sfaturile noastre, pe lângă faptul că vei slăbi cu cele 4-5 kg , te vei menţine în limitele normale de greutate, fără nici un efort.

      Apreciază

  2. Vali Crintea zice:

    Ce ne facem cu masa de Paste ? Sarbatori Pascale Fericite!

    Apreciază

Lasă un comentariu